You are here
Home > Színes > Egy szín öt anyagminőséghez: Festék Bázis

Egy szín öt anyagminőséghez: Festék Bázis

Ugye az megvan, amikor egy ház homlokzata fehérre van festve, és az egyes elemek – párkány, lábazat, lépcső, korlát, faburkolat – antracitszürke? Nem véletlenül ugrik be sokaknak, hogy miről van szó, nagyon divatba jött ugyanis ez a minimáldizájn-megoldás. Egyre több ingatlantulajdonos választja ezt a fajta letisztult összképet, amikor ingatlana külsejét tervezi. Az ilyen jellegű homlokzatfestés buktatója viszont, hogy ha a különféle felületekhez (fa, fém, cement) különböző gyártók termékeit használjuk, néhány év múlva jó eséllyel a fehér falunkon a szürke öt árnyalata fog díszelegni, ami azért nem feltétlenül esztétikus.

Homlokzatfelújításkor, vagy egy új ingatlan külső burkolásakor először el kell dönteni, hogy milyen kvalitású felületet szeretnénk, azt pedig milyen minőségben és milyen színben – mindezek függvényében kell anyagot keresnünk. Ennek a metódusnak a betartásáig sokan nem jutnak el, mert úgy gondolják, hogy egyetlen megválaszolandó kérdés van: Milyen színű legyen a homlokzat?

„Milyen autót vettél? Pirosat!” – hozott hasonlatot a jelenséghez Hancs Imre, a Festék Bázis Zrt. első embere. A szakember úgy véli, sokak számára az igenis fontos és megkerülhetetlen műszaki kérdések műszaki halandzsának tűnnek csupán. Ebből következik az a gyakorlatban, hogy – például – a szigetelés hiánya miatt nedves vakolatról lepotyog a festék; esetleg padlófestéket kenünk egy nagyon rossz betonra, és az ledobja a festéket. Ilyenkor hajlamos a vásárló a festéket okolni, noha a „balesetek” sok esetben a rosszul átgondolt műszaki háttér miatt következnek be.

A színeket többnyire a divat határozza meg. Volt olyan időszak, amikor minden ház citromsárga, volt, amikor mindenki terrakotta homlokzatot szeretett volna. Most a fehér felületen sötétszürke betét a módi. Hancs Imre szerint a fehér mint alapszín nagyon szerencsés választás, mert az UV-sugárzás, ami a homlokzaton és az azt fedő festéken is nyomot hagy idővel, ezt a színt kevésbé rongálja. Nem véletlen – hívja fel a figyelmet –, hogy Görögországban szinte minden ház fehér. Hogy ez a fehér felület ne legyen egysíkú, a ház bizonyos elemeit – például az ablakkeretet, a lábazatot, a párkányt, az eresz alját – befestik antracitszürkére – a mai divat szerint általában a RAL 7016-os színkódúra.

Nagyon szép homlokzatot lehet ebből varázsolni, ha valaki jó érzékkel megtervezi – mondja a szakember. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni, hogy a homlokzaton előforduló, fentebb sorolt felületekhez más és más tapadási szilárdságú, más sűrűségű festékanyag kell – illetve az sem árt, ha a festés végére a felületek színe és fényessége is hasonló, mert csakis akkor ad egységes, harmonikus összképet.

Fontos tudni – vagy inkább tudatosítani –, hogy a homlokzaton a festések rendkívüli módon ki vannak téve az elemek viszontagságainak. A szél ráhordja a port, azt ráveri az eső, koszolódik a felület, rongálni kezdi az UV, így a homlokzat színei egy idő után elkezdenek megváltozni az eredeti állapothoz képest. Miután a színmemóriánk mindig csak valamihez képest tud viszonyítani, ez még nem jelent problémát. Az egységes festékanyagokkal kezelt ház színei ugyanis egységesen változnak az említett tényezők hatására, így az összképbe nem rondít bele semmi.

Az a szerencsés tehát – foglalja össze Hancs Imre –, ha minél kevesebb fajta és minél egységesebb minőségű festékkel dolgozunk egy homlokzaton, mert annál kisebb az időjárás által kikezdhető tényezők sora. Az említett szürke szín esetében – ha minderre ügyelünk – tehát nem többféle szürke szín fog megmutatkozni egy idő után, a tulajdonos két év múlva is azt fogja látni, hogy a háza homlokzata pontosan olyan harmóniát mutat, mint amikor elkészült.

A Festék Bázis az időjárási kitettségből eredeztethető szín balesetek elkerülésére fejlesztette ki a 7016 színkódú antracitszürke színhez az ötféle felületen alkalmazható termékcsaládot, amelynek használatával garantálható, hogy a homlokzatot érő külső hatások ellenére is egységes marad a szín minden felületen. Egy szín – öt anyagminőséghez.

A vevő, ha a Festék Bázis ajánlatát választja, bízhat abban, hogy – miután egy cégtől származó anyagot kap – egységes lesz a festőszín, és a termékek (adott esetben a fehér és a RAL 7016) kompatibilisek egymással. Vagyis ahol a két szín érintkezik, ott nem fog összefutni vagy más, oda nem illő dolgot produkálni. A hasonló márkák mindig jobban simulnak egymáshoz – emelte ki Hancs Imre, hozzátéve, hogy a vevő is jobban jár, ha a döntésekkel járó stresszt elengedi, nem ő akarja kitalálni, hogy mit mivel fessen le, hanem szakemberre bízza. „Vásárláskor ne stresszt vegyen magának az ember, hanem megoldást egy meglévő kérdésre, problémára” – emeli ki.

Arról nem is beszélve, hogy ezek a fajta festékek felhasználóbarátok, könnyebb és élvezetesebb velük dolgozni. Az nem fordulhat elő – hoz újabb példát Hancs Imre –, hogy valaki a Festék Bázis 7016 ANTRACIT Pergola kültéri fafestékével a terasz fával fedett részét festi a feje fölött, és a festék visszafolyik az arcába, a hajára, netán a padozatra – a háziasszony legnagyobb örömére.

A Festék Bázis komolyan veszi a vásárlótájékoztatást is, ami nem merül ki annyiban, hogy a termékek csomagolásán feltüntetett információs telefonszámot fel is veszik a cégnél – bár ez is fontos –, hanem Festékdoktor oldalt is indítottak, amelynek mottója: Előbb kérdezni, utána festeni – különben sokba kerül.

(X)

Vélemény, hozzászólás?

Top