You are here
Home > Színes > Ismerd meg te is Billie Joe Armstrongot és a Green Day-t

Ismerd meg te is Billie Joe Armstrongot és a Green Day-t

1989-ben tűnt fel először a kaliforniai Green Day zenekar.  Billie Joe Armstrong és Mike Dirnt 1987-ben mindössze 14 évesek voltak, mikor megalapították az akkori Sweet Children együttest.
A bandában Armstrong énekelt és gitározott, Dirnt  vokálosként és basszerosként nyomta. Ekkor még nem is sejtették, mekkora utat és milyen gyorsan fognak megtenni a siker felé!

1990-ben úgy döntöttek, hogy a Sweet Childrent átkeresztelik Green Day névre, és már ebben az évben csatlakozott is hozzájuk John Kiffmeyer, a dobos.  Készült egy „Green Day” című szám is, melyet Billie Joe Arsmstrong írt, még az akkori szenvedélyéről, a marihuánáról.

Hamarosan szerződést kötöttek egy Kaliforniai kiadóval a Lookqout-tal és elkészült első kis lemezük, ami a 1000 Hours- címet kapta. A korongot hamarosan újabb követte, a szintén 1990-ben kiadott  39/Smooth album. Turnéjukra, még annak az évnek a nyarán elindulta, a dobost Kiffmeyert azonban Tré Cool váltotta.

Ezek után pedig nem volt megállás. 1 évvel később megjelent a második album, a Kerplunk, majd a következő 2 év teljes egészében a világkörüli turnékról szólt.

1994-ben már új lemezkiadójukkal, a Reprise Records-zal jelentették meg a Dookie címre keresztelt lemezüket. Az új számok hatalmasat robbantak, az MTV 3-at is játszott belőle. A nagy áttörés tehát megtörtént végre és sikert sikerre halmoztak. Ebben az időszakban rengeteg Grammy gálán, többféle kategóriában jelölték őket és söpörhették be a díjakat is.

Az 1997-es időkben egy kisebb stílusváltozás mutatkozott meg a zenekarnál. Az eddigiektől eltérően már vonós hangszerek és kürtök is színesítették az együttes hangzásvilágát, valamint hangulatban és érzésben nagyon eltérő anyagok születtek az előző megszokott albumokhoz képest.
2000-ben megjelent, Waring című lemezük csalódás a közönségnek, annak ellenére, hogy a 2001-ben megrendezett Kaliforniai Zenei Díjátadón a 9 díjra jelölésből mind a 9-et haza is vitték. A mélypontot mégis a 2004-ben megjelent „American Idiot” című számuk lendítette őket túl, amely igazi, óriási világsikereket ért el. Itt már véglegesnek tűnhetett a zene stílusváltás. Szövegeikben politikai eszmék is fellelhetőek. A banda hiteles, megtalálta a hangját, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy 2009-ben megjelent egy újabb lemezük, a 21st Century Breakdown, ami nagyon pozitív kritikákat kapott és alig 2 hónap alatt elérte az egyesült Államokban az aranylemez státuszt. Arról nem is beszélve, hogy a Green Day kapta a 2009.év legjobb rockalbumáért járó Grammyt.

Szerző: MZs

Vélemény, hozzászólás?

Top