You are here
Home > Színes > Összművészeti fesztivál Gyulán. Kihagyhatatlan!

Összművészeti fesztivál Gyulán. Kihagyhatatlan!

Június 24. és augusztus 11. között, az elmúlt évek hagyományainak megfelelően egy igazi összművészeti fesztivállal biztosít színvonalas nyári élményeket a Gyulai Várszínház. A 47 nap alatt több mint hetven programmal, közöttük számos bemutatóval, sosem látott kortárs színdarabokkal, történelmi előadásokkal, új és izgalmas programsorozatokkal, nemzetközi koprodukciókkal, egyedi és egyszeri komoly zenei koncertekkel, kerekasztal beszélgetésekkel és utcaszínházzal találkozhatnak az érdeklődők a rendkívül gazdag műfaji skálán mozgó repertoárban.

Kelet-Közép-Európa egyetlen épen maradt, síkvidéki gótikus téglavárának színháza 1964 óta, immáron 54 éve várja töretlenül a szórakozásra, kulturális kikapcsolódásra vágyó gyulaiakat.

Az 1960-as, 1970-es és 1980-as évek tradícióit felelevenítve, amikor a Gyulai Várszínház még leginkább a történelmi drámák és a kortárs magyar szerzők műveinek a játszóhelye volt, idén is erre helyezik a hangsúlyt.

Elek Tibor, a Gyulai Várszínház tavaly év végén kinevezett vezetője elmondta, három kiemelkedő programsorozata lesz az idei nyárnak. Éppen 40 évvel ezelőtt mutatták be Gyulán Harag György rendezésében Székely János Caligula helytartója című drámáját. A 70-es, 80-as években Székely János volt a legtöbbet játszott kortárs szerző. Az évforduló alkalmából június 26-27-én Székely János napokat tartanak a Várszínházban, amellyel igyekeznek felhívni a figyelmet az író egész életművére. Mind a két nap zárásaként a Nemzeti Színházzal közösen, Szász János rendezésében a Caligula helytartóját láthatja a nagyközönség. A tervek szerint ez a két nap egy hosszabb távú elképzelés első lépése, melyben az elmúlt évtizedek nemzeti klasszikusainak életművét kívánják újra előtérbe állítani. Jövőre, szintén a Nemzeti Színházzal közösen, Weöres Sándor műveit viszik színpadra. Szintén a programsorozatban lesz hallható Henn János előadásában az Én és a világ címmel, Székely János költészetéből megrendezett előadói est, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházzal közös produkcióként.

A Caligula helytartója és a Dózsa mellett a történelmi előadások között kell megemlíteni a Zrínyi 1566 című rock musicalt is, a Moravetz Produkció előadásában, amely a vár előtti téren lesz látható a Végvári Napok keretében.

Július 9. és 15. között idén is megrendezik az elmúlt másfél évtizedben már hagyománnyá vált nemzetközi Shakespeare Fesztivált. 2018-ban a Hamlet és Társai címet viselő 14. programsorozatban nemcsak a shakespeare-i remekmű, hanem annak különböző átiratai, parafrázisai kerülnek a középpontba. Így a színház saját bemutatójaként színre vitt Rosencrantz és Guildenstern halott című Tom Stoppard-mű, valamint az olasz, román, angol, orosz és magyar előadások mindegyike rendkívüli élményt ígér a közönség számára. Elek Tibor külön kiemelt a Kolyada Színházat Jekatyerinburgból (rendező: Nikolay Kolyada), a bukaresti Metropolis színházat (rendező: Victor Frunză) és az angol Tiger Lilliest. Rosencrantz és Guildenstern halott című darab nem csupán Tapasztó Ernő rendezésétől lesz különleges, hanem attól is, hogy igazi nemzetközi összefogás eredménye, hiszen a romániai magyar Aradi Kamaraszínházzal és a szintén aradi román Ioan Slavici Klasszikus Színházzal közösen mutatják be.

Erdélyi hét címmel egy egészen új programsorozatot valósul meg július 30. és augusztus 5. között: minden nap más és más erdélyi magyar színház előadását láthatja majd a közönség. Idén Sepsiszentgyörgyről a Liliom, Marosvásárhelyről a Double Bind és a MaRó, Nagyváradról a VANmeSe és a Barbárok, Gyergyószentmiklósról a Zűrzavaros éccaka című előadás látogat Gyulára. A hét zárásaként pedig a Kolozsvári Magyar Operával közösen bemutatják az Orbán János Dénes Búbocska című meseregényéből készült ördögmusicalt, Béres László rendezésében.

02

A Várszínház új vezetője kiemelte kortárs magyar szerzők műveinek jelenléte egyébként is hangsúlyos az idei évadban: Benkó Bence–Fábián Péter, Géczi János–Likó Marcell, Háy János, Jantyik Zsolt, Kincses Réka–Alina Nelega, Moravetz Levente, Lackfi János, Székely Csaba, Tóth Máté Miklós, Verebes Ernő, Zalán Tibor darabjait is láthatja majd a publikum.

Hozzátette, igyekeznek a fiatalok, a fiatalabbak felé is nyitni, hogy ezek a korosztályok is közelebb kerülhessenek a színház világához. Olyan kortárs magyar szerzők is lesznek láthatók és hallhatók a nyár folyamán, akik a fiatalok különböző generációit szólítják meg, mint például Benkó Bence és Fábián Péter, ifj. Vidnyászky Attila és a Sztalker Csoport, vagy az IttÉsMost Társulat amely Remix című improvizációs színházi előadását slam poetrykkel fűszerezi. A középiskolások vagy egyetemisták a Shakespeare Fesztivál keretein belül egy Tiger Lillies koncertélménnyel gazdagodhatnak, de más számukra is szerethető, érdeklődésre számot tartó előadás szerepel a repertoárban, mint például a Kosztolányira emlékező Hajnali részegség, a Babitsot rendhagyó módon továbbíró Elza, vagy a világ vége, a Barbárok táncjáték feldolgozása, a Zrínyi 1566 című rockopera, és a Vad Fruttik zenéjét felhasználó Bunkerrajzoló című Likó Marcell élet-rekonstrukció.

(x)

Vélemény, hozzászólás?

Top