You are here
Home > Hírek > Tovább zöldül a Sziget

Tovább zöldül a Sziget

Az idei Sziget fesztiválra meghirdetett Love Revolution nem csupán az egyén szintjén lesz jelen, hanem a programokra is hatással volt. A kiáltványban megfogalmazott üzenet a környezettudatosságban és a fenntartható fejlődésben is megnyilvánul a 25 éve alakult fesztiválon.

A szervezők idén minden korábbinál nagyobb energiát fordítottak erre a területre is. A tavalyi év nagy újítása volt például az, hogy miután a szervezők több ezer köbméter vizet használnak pormentesítésre, ballaszt tartályokba súlynak, vagy egyéb célokra, ezt a mennyiséget nem ivóvízből, hanem a Duna vizéből fedezték. Ez továbbra is így lesz. De az idei évtől már a hulladék mennyiségének csökkentése is nagy hangsúlyt kap. Bevezetésre kerül többek között a Re:pohár – azaz a visszaváltható pohár – rendszer, aminek a segítségével a mintegy másfél millió eldobható műanyagpoharat szeretnék kiváltani.

Továbbra is ajándékokra lehet majd cserélni a három Recycling Centerben az elhasználódott palackokat és dobozokat, tehát folytatódik a PET palackot, az ALU dobozok, a karton és a vendéglátóhelyek pultjában képződő üveghulladék szelektív gyűjtése is. Először nyílik EcoKemping a szigeten a környezetvédelem iránt elkötelezettek számára, ahol napelemes vízmelegítéssel, víztakarékos wc-vel és egyéb környezettudatos megoldásokkal várják a kempingezni vágyókat.

A tervek szerint tízezer darab zsebhamutartót is kiosztanak a fesztiválozók között, az étkezőhelyek pedig csak lebomló tányérokat és evőeszközöket használnak majd. Továbbra sem lehet nejlonzacskót forgalmazni a Szigeten, illetve a szponzorok számára is fennáll a szórólaposztás tilalma. Aprónak tűnő, de fontos lépés, hogy a vendéglátóegységekben csak kérésre adnak majd szívószálakat.

Bár ahogy már megszokhattuk az egész Sziget egy „nagy Love Revolution”, számos programhelyszín külön fókuszál a kiemelt üzenetekre. Lesznek az ökoszisztéma megóvása és a környezettudatos fogyasztás témaköreiben beszélgetések, és a Nagy Utcaszínház előadása is a környezettudatosságra hívja majd fel a figyelmet. Az ökológiai lábnyom csökkentésére való felhívásként az ArtZone helyszínén pedig újrahasznosított anyagokból készülnek majd a tárgyak.

Vélemény, hozzászólás?

Top