You are here
Home > Élet-Stílus > Ismét új bankjegyet kapunk

Ismét új bankjegyet kapunk

A Magyar Nemzeti Bank folytatja a hazai bankjegyek 2014-ben megkezdett cseréjét, így most egy megújított 1000 forintos címletű bankjegyet bocsát ki – írja az MNB közleményében.

Az új bankjegy kibocsátása két lépcsőben történik. Ennek első lépése, hogy ez év augusztus 24-től az új 1000 forintosok törvényes fizetőeszközzé válnak. Ezt követően – a korábbi kibocsátások sikeres gyakorlatát alkalmazva – a jegybank féléves felkészülési időt és technológiai támogatást biztosít a készpénzellátási lánc szereplőinek, így különösen a bankjegyelfogadó és feldolgozó automaták üzemeltetőinek az új bankjegyek kezelésére való felkészülésre. A készpénzforgalomban majd csak ezt követően, 2018. március 1-jétől fizethetünk a megújított 1000 forintos címlettel.

A jelenlegi 1000 forintos bankjegyeket 2018. október 31-ig használhatjuk vásárlásaink során, ezt követően az MNB bevonja azokat, így 2018. november 1-jétől már csak a megújított 1000 forintos bankjegyekkel lehet majd fizetni. Fontos tudni azonban, hogy a régi bankjegyek még hosszú évekig nem veszítik el értéküket: a bevonási határnapot követően a hitelintézetek és a posta három évig, a jegybank pedig húsz évig díjmentesen váltja át azokat azonos címletű törvényes fizetőeszközre.

A március 1-én forgalomba hozott, megújított barna 2000 és sárga 5000 forintos bankjegyek forgalomba áramlása rendkívül kedvező, gyors ütemben halad. Ennek következtében a forgalomba kerülésük óta eltelt időszak alatt az 5000 forintos bankjegyeknek már a fele, a 2000 forintos bankjegyeknek pedig közel 40 %-a az újakra cserélődött. Ebben az évben még bevonják a 20 000 forintosok régi változatát is, pontosan idén december 31-én. A papírok cseréje rendkívül magas szinten áll, a forgalomban levő 20 000 forintosok 95 százalékát már a 2015-ben kibocsátott megújított bankjegyek teszik ki. A régi tízezresek továbbra is korlátozások nélkül használhatók a készpénzforgalomban, bevonásukról az MNB később hoz döntést.

Szerző: Sarnyai Tibor

 

Vélemény, hozzászólás?

Top