You are here
Home > Élet-Stílus > Ősszel a spanyol kultúra kerül a középpontba

Ősszel a spanyol kultúra kerül a középpontba

A Budapesti Fesztiválzenekar külföldön és hazánkban is az egyik legismertebb magyar szimfonikus zenekar. A Fesztiválzenekart Fischer Iván és Kocsis Zoltán alapította 1983-ban azzal a céllal, hogy az európai porondon is helyt álló elitzenekart hozzanak létre. Az első hangversenyre 1983 Karácsonyán került sor.

Nagy népszerűségnek örvendenek a zenekar különleges, olykor formabontó programjai, például a gyermekeknek szóló Kakókoncertek, a diákokat megcélzó Midnight Music, illetve a hagyományos Titokkoncertek. A Fesztiválzenekar gyakori vendége a Müpának, a Zeneakadémiának és egyéb hazai koncerttermeknek. A hagyományos nagyzenekari koncertek mellett a zenekar számos rendhagyó koncertműfajból épített hagyományt. Zenei programjaival különféle zenei ismerettel rendelkező és korosztályhoz tartozó közönséget céloz meg.

A Budapesti Fesztiválzenekar az elmúlt több mint harminc év alatt elérte, hogy hazajár a világ legfontosabb és legrangosabb koncerttermeibe. Legyen az New York, London vagy Isztambul, a zenekart tárt karokkal várják. Olyan világsztár vendégkarmesterekkel dolgoztak már együtt, mint Solti György, Yehudi Menuhin, Pinchas Zukerman, Gidon Kremer, vagy Schiff András.

A világon egyedülálló zenei nevelési programjukkal azon dolgoznak, hogy megismertessék a klasszikus zene kincseit a gyermekekkel, a családokkal és a fiatal felnőttekkel.

Párbeszéd, kapcsolódás, nyitottság, kíváncsiság és egymás megismerése – e gondolatok köré épül a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös fesztiválja, az Európai Hidak, melynek köszönhetően 2017 őszén – a spanyol–magyar diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 40. évfordulóján – Spanyolország és a spanyol kultúra kerül a középpontba. Szeptember 17-30. között világsztárok koncertjein, színházi és táncelőadásokon, rendhagyó irodalmi és filmprogramokon, beszélgetéseken és kiállításokon keresztül fedezheti fel a közönség a spanyol kultúra kivételes gazdagságát és lenyűgöző sokszínűségét.

Szerző: bb

Forrás:

https://hu.wikipedia.org/

https://www.bfz.hu/

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Top