You are here
Home > Pánikszoba > Amitől a férfiaknál is kiborul a bili…

Amitől a férfiaknál is kiborul a bili…

A szülés utáni depressziót elsősorban olyan jelenségként aposztrofálják, amelyen általában az édesanyák esnek át –  egy kutatás szerint minden hetedik nő szenved tőle. A legújabb felmérések azt mutatják, hogy még a férfiakon is képes jelentkezni egy szülési utáni depresszióhoz hasonló tünet együttes.

Míg az édesanyáknál erről manapság már nyíltan beszélnek, addig az apai depresszió még mindig a tabu témák közé tartozik. Előfordulása ugyan jóval ritkább, inkább akkor mutatkozik meg, ha az érintett apukák párja ettől szenved. Egy tanulmány szerint ilyenkor 50 százalékos esély van arra, hogy a családfő is depressziós legyen.

Elképzelhető hogy a túlterheltség, az alváshiány, az ijedtség, a hirtelen rájuk szakadó felelősség és elvárások nyomására alakulnak ki a tünetei. Sőt, a kutatók a hormonális változásokat sem zárják ki a férfiaknál.

A depressziós apák az átlagosnál kevesebbet törődnek gyerekeikkel, sokkal gyakrabban alkalmaznak testi fenyítést, és sokan közülük egyszerűen nem is vesznek tudomást a gyermekről.

Általában úgy tartják, hogy a depressziós férfiak dühösek, míg a nők szomorúak. Szakemberek szerint a túl sok ivás, az öngyógyszerezés és a félrelépés egyaránt lehet jele a férfiak depressziójának.

Érdekes, hogy míg az anyák kezeletlen gyermekágyi depressziója a baba nemétől függetlenül negatívan hat azok érzelmi és kognitív viselkedésére, addig az apák depressziós tünetei elsősorban a fiúgyerekek viselkedési problémáiként öltenek testet évekkel később.

Szerző: bb

Forrás:

http://csalad.mandiner.hu/

http://www.nlcafe.hu/

http://www.babaszoba.hu/

 

Vélemény, hozzászólás?

Top