You are here
Home > Rendelő > Te tudsz életet menteni?

Te tudsz életet menteni?

A legtöbb sofőr életében igen régen volt az, amikor egy mentőtiszt projektoron vetítette ki a diákat és elmagyarázta a legfontosabb tudnivalókat a közúti segítségnyújtásról. Az elsősegélynyújtás alapja, hogy megfelelő módon tudjunk segítséget kérni, és az is lényeges, semmiképpen ne okozzunk több kárt, mint hasznot.

Kedves barátom gyanútlanul autózott nyáron Szlovákiában, amikor a rendőrség megállította. A közúti ellenőrzés során nem csak a papírjaira voltak kíváncsiak, de egy rendőrségi babán számot is kellett adni elsősegély-nyújtó képességeiről is. A helyi rendőrség és a Szlovák Vöröskereszt augusztus első hetében közösen ellenőrizte a szlovák utakon, hogy a sofőrök mennyire vannak tisztában az elsősegélynyújtás alapvető szabályaival. Denisa Baloghová rendőrségi szóvivő ekkor arra figyelmeztetett, bűncselekménynek számít az elsősegélynyújtás elmulasztása, és akár két év börtönbüntetés is kiszabható miatta. Sőt, a sofőrt három évre is elítélhetik, ha nem nyújt elsősegélyt egy közúti baleset sérültjének.

A legfontosabb része ennek a műveletnek, ha haladéktalanul mentőt hívunk. Ez nem annyira egyszerű feladat mindig, hiszen végig meg kell őrizni a higgadtságunkat. Pontosan ki kell derítenünk, hol vagyunk, majd meg kell adnunk a saját nevünket és telefonszámunkat. Ezek után a sérült állapotát kell minél pontosabban felvázolnunk a mentőknek, ehhez persze kommunikálnunk kell a balesetet elszenvedővel, ha viszont eszméletlen, meg kell vizsgálnunk az alapvető életjeleket. Ha esetleg több sérült, gyermek vagy beszorult személy is van, azt is fontos jeleznünk.


Ha egy balesetben megsérült ember eszméletlen és nincs keringése, azonnal meg kell kezdeni az újraélesztést, amihez a vonalban lévő mentős segítségét is kérhetjük. A klinikai halálból négy percen belül vissza kell térnie az áldozatnak, különben bekövetkezik a biológiai halál is. Az elsősegélynyújtás két másik klasszikusa jön elő ilyenkor, a stabil oldalfekvés, illetve a mesterséges lélegeztetés. A szlovák utakon ezt is ellenőrizték, életet kellett lehelni a gumibabába, amely szuszogott, ha helyesen lélegeztettünk. A babán a mellkas-kompressziót is ellenőrizhetjük, egy kis műszer mutatja, hogy mekkora erőt fejtünk ki, és pedig ha túl mélyre nyomjuk a mellkast, ropogást hallhatunk, ami a bordatörést szimulálja.


A jogosítványhoz tartozó elsősegélynyújtó tanfolyamon még a műfogásokat is megtanítják, így a Heimlich-félét, amit félrenyelés esetén alkalmazhatunk, valamint a Rautek-félét, amivel ki tudjuk szabadítani a sérültet az autójából. Már ha emlékszünk sok-sok év vezetés után, hogy mik is ezek a fogások.

Szerző: Sarnyai Tibor

Vélemény, hozzászólás?

Top