You are here
Home > Pánikszoba > Ez történik veled, ha sokat ülsz!

Ez történik veled, ha sokat ülsz!

Saját iroda minihűtővel és kávéfőzővel, hozzá guruló irodaszék, hogy fel se kelljen állnod. Dunára nyíló panoráma, bár kitakarja az 34 colos monitor, de boldogság van, mert az otthoni kisméretű képernyő után, ez már mozivászonnak számít. Az íróasztalon kézre esik a nyomtató, sőt a printen kívül az ebéded is monitor elé kapod. Minden a te kényelmed szolgálja! De vajon ez a túlzott munkahelyi komfort hosszú távon valóban jó szolgálatot tesz?

Sokunknak, összefut a nyál a szájában az efféle mézesmadzag láttán. Az ilyen munkakörnyezet oly’ annyira kecsegtető lehet – a magas kereseti lehetőség mellett -, hogy elfelejtünk utánaszámolni, megéri-e. Mert hiába a kényelmes menedzserszék, ha nincs mozgástér, vagy lehetőség – mondjuk idő – kimozdulni az aranykalickából. Nem kell ugyanis éveket tölteni ülőmunkával, ahhoz, hogy ránk törjenek a nyavalyák és korábban öregedjünk a kelleténél. Bármilyen kényelmi termék is az, ami a komfortérzetünket szolgálja, csak szemfényvesztés. Az ülőmunka megterhelő és veszélyes, nőre és férfira egyaránt!

Az ülés jobban terheli a gerincet, mint az állás. A helytelen üléskor majdnem kétszeresen súly nehezedik a porckorongokra, az álláshoz képest, főképp ha helytelen testtartásban ülünk. Kialakulnak a mozgásszervi betegségek, például a porckorongsérv vagy a meszesedés, a túlterhelés miatt a szövetek keringése és anyagcseréje is rossz leszveszélyezteti a csonthártya, az ízületi szalagok, a porcfelszínek épségét, amelyek végül degeneratív elváltozásokhoz vezetnek.

ülőmunka 2De itt nem állunk meg, ha továbbra is ülünk… A mozgás hiánya számos belgyógyászati problémát okozhat. Ahhoz hogy a belek normálisan működjenek sok mozgás, folyadék és rost szükséges. Ha nincs meg ezek közül valamelyik, emésztési problémák jelentkezhetnek, a belek egyszer csak elkezdenek alul működni, növelve ezzel a bélrendszeri daganatok kockázatát. A bélrák és az emlőrák esetében is kimutatták, hogy nagyobb eséllyel jelentkezik olyan nőknél, akik mozgáshiányos életet élnek. A mozgásszegény, ülő életmód növeli az úgynevezett metabolikus szindróma esélyét is. Ennek jellegzetességei a magas vércukor– és koleszterinszint, a magas vérnyomás, melynek szövődményei: a szív- és érrendszeri betegségek. Előjele az lehet, hogy bedagad a lábunk, ami a visszér vagy szívelégtelenség tünete.

Ha ezeket hallva még mindig a székünkben pöffeszkedünk, akkor olvassuk tovább, mert a következő, de semmiképp nem utolsó csapás, amit az ülőmunka mér a szervezetünkre megdöbbentő. Erre valószínű nem csak a fejünket, de végre a fenekünket is felkapjuk. A lassú leépülés vége, ha nem is halál, de például olyan perifériás idegrendszeri tünetek, mint a zsibbadás, érzészavar, és a legrosszabb esetben bénulás. Ahogy a testünk, végül az elménk is fokozatosan leépül, például szorongás lesz úrrá rajtunk, ami végül a depresszióhoz vezet. Elszigetelve magunkat a saját irodánk falai között végül befordulunk, és oly’ mértékben antiszociálissá válunk, hogy nem csak a karrierünk, de végül a társasági életünk nyakára is hurkot köthetünk.

Hol a kiút? Nos, az irodánk ajtaján. Ne legyünk lusták felállni és ne kifogásokat gyártsunk hanem időt, mondjuk óránként 10 percet a mozgásra. Már alkalmazások is készültek az ülőmunkát végzők számára, ami jelzi, hogy mikor vegyünk magadhoz folyadékot vagy, hogy mennyit sétáljunk, mozogjunk. Mert a megoldás két szó: mozgás és ergonómia1. Ha hosszútávon és jól szeretnénk dolgozni, azt csak ésszel és egészségesen tehetjük meg. Szóval ne vakítson el a látszat, és ne dőljünk be a mézesmadzagnak, mert hamar lefogy róla a nektár és a zsinór végül a nyakunk köré tekeredhet.

Szerző: phm

1A gazdaságos és ésszerű munkavégzés tudománya.

Vélemény, hozzászólás?

Top