You are here
Home > Pánikszoba > Feszíts és mutass be az elmúlásnak!

Feszíts és mutass be az elmúlásnak!

A 21. században sajnos még mindig kevesen vannak tisztában az olyan fogalmak közötti különbségekkel, mint a kollagén pótlás, a szilikon, vagy a botox, így aztán gyakran kerül egyenlőségjel a felsoroltak közé, pedig teljesen más hatással bíró beavatkozásokról van szó. Milyen szerepet tölt be életünkben a kollagén, és miért kéne hozzá foggal-körömmel ragaszkodnunk?

A kollagén, mely megtalálható minden többsejtű szervezetben, testünk legfontosabb fehérjéje egy zselatin, mely alkotórésze a bőrnek, az inaknak, a porcnak és csontnak, és minden kötőszövetnek. Ezen elemeinkben fehér színű, kocsonyás anyagú kollagén rostok épülnek fel, melyek aztán mátrixos alakban rendeződnek. Ez az anyag tartja össze a szemeinket, és egyéb, a testünk elsődleges szöveteinek struktúrájáért is felel. Guszta, igaz? A bőrünk 75%-a a kollagén segítségével épül fel, és testünk fehérjéjének nagyjából 30%-a kollagénből áll.

kollagén 3Mivel a kollagén a test természetes eleme, hiánya következtében gyengének és fáradtnak érezhetjük magunkat, ráadásul a korosodással ez csak egyre rosszabb lesz. Sajnos visszafordíthatatlan folyamatról beszélünk, viszont a tüneteken enyhíthetünk kollagén pótlással és egészséges életmóddal. A dohányzás, a túlzott, és/vagy rendszeres kávé és alkoholfogyasztás, a helytelen táplálkozás, a stressz és a fokozott fizikai megterhelés egyaránt rontják esélyeinket az örök fiatalság megszerzéséért vívott harcban. A környezetszennyezés, az éghajlati tényezők, és a gyógyszeres kezelések is negatívan befolyásolják a kollagén termelődését. Mivel rengeteg betegség kialakulásában is nagy szerepet játszik folyamatos elvesztése, több mint ajánlott foglalkozni a témával.

A kollagén termelődés az évek múlásával egyre lassabb, ez a folyamat 20 éves kor után kezdődik, 50-60 éves korunkra pedig teljesen leáll. A világ igazságtalansága, hogy ezt a nők jobban megsínylik. Talán épp ezért népszerűbb téma hölgyek körében és az ilyen-olyan formában bevitt kollagént könnyebben befogadó és feldolgozó szerencsés alkatokra szokták volt mondani, hogy „elfelejtett megöregedni”.

A kollagén szintet egyensúlyban tartani olyan étrendkiegészítőkkel lehet, melyek biztosítják a kötőszövet megfelelő szintézisét a szervezetben, mely ugyan napi szinten igyekszik újra és újra megfelelő mennyiségű kollagént termelni, az idő múlásával ez a folyamat leáll. Hiányának első látható jelei a ráncok és elkezdődik a „fájnak az ízületeim” korszak is.

A kollagén a test bitumenje, egyfajta kötőanyagként, ragasztóként funkcionál, összetart minket. Szó szerint. Fontos szerepe van az egészséges haj és köröm növekedésben, molekuláris szerkezete adja az inak és izmok erősségét és elasztikusságát, de barátja a csontoknak és a fogaknak is.

Kollagén hiányában az izmok feszessége csökken, a bőr elvékonyodik, kiszárad, beköszönnek az első apró ráncocskák, a szem teste matt felszínűvé válik. Bőrbetegségek és bőrelváltozások alakulnak ki, esetleg bőrallergiát is tapasztalhatunk. A bőrszín is megváltozik (na persze nem úgy, mint Michael Jacksoné), vörös majd sötétebb és sötétebb barna foltokat vehetünk észre magunkon, és az anyajegyek is hajlamosabbak az elfertőződésre.

kollagén 2A kollagén a porcok egyik legfontosabb alkotó eleme is, körülbelül 67 százalékukat alkotja, zselés anyagával hálószerűen védelmezi és táplálja azokat. Mivel a porc nem tartalmaz sem ereket, sem idegvégződéseket, a jelentkező kollagénhiányt csak később érzékeljük, általában amikor már nagyon fáj. Hogy ezt elkerüljük, szedhetünk kollagén kapszulát, hatóanyagai ugyanis könnyedén felszívódnak a szervezetben, és segítenek a porcsejtek folyamatos megújulásában, aktivitásuk növeléséhez is hozzájárulnak, normalizálják a porcok vízháztartását, anyagcseréjét és összetevőinek termelését. A kollagén továbbá fontos szerepet játszik az alvás közbeni regenerálódásban, amihez a test a felhasználható, építő hatású tápanyagokat „keresi” szervezetünkben. Ezen hasznos zselatin hiánya olyan betegségek kialakulásának alapját képezi, melyek nem csak és kizárólag az öregkor miatt jelentkeznek. Ilyenek például az autoimmun betegségek, ízületi gyulladások, izomrost-, nyáktömlő és íngyulladások. Mozgásszervi fájdalmak esetén az elmúlt években igen hatékonynak bizonyult a kollagén injekciós kúra, rengetegen esküsznek rá!

Mégis, az emberek nagy része az állandóan szem előtt levő felszínre koncentrál. Kollagénes arckezeléseket számtalan helyen végeznek, bőrbe juttatásának leggyorsabb és legnépszerűbb módja az injekciózás, mely folyamat egy-két apró tűszúrásból áll, az ember meg sem érzi. Sajnos hatása 3 hónap után múlni kezd, hiszen felszívódó anyagról beszélünk, a belénk fecskendezett kollagént pedig állati bőrből nyerik. (Ez az információ sokaknál véget vethet a „megcsináltassam, vagy ne csináltassam?” dilemmának.) Mint minden természetellenes beavatkozásnak (mert hát ez is az, hiába szolgálja bőrünk szépségét és egészségét), a gyakran ismételt szurkálásnak is megvan a maga hátránya, mégpedig a duzzadt arc, és az eltorzult mimika. Utóbbira példát rengeteg hollywoodi híresség szolgáltatott már, hiszen a túlzásba vitt botoxolás miatt úgy néznek ki, mint a Madame Tussaud-ban található viaszbábu hasonmásuk.

Szerző: Szalai Johanna

 

Vélemény, hozzászólás?

Top