You are here
Home > Pánikszoba > Ismerd fel a virtuális bántalmazást!

Ismerd fel a virtuális bántalmazást!

Életünket át- és átszövi a virtualitás. Egyszerűen beleszületünk, belenövünk, együtt lüktetünk vele. Oldja a magányt, élmények sorát generálja, növekvő népszerűsége mellett azonban egyre relevánsabban domborodik ki a veszélyeket rejtő oldala is. Hogyan óvhatjuk meg gyermekeinket és magunkat is az online bántalmazástól? Ezer és ezer módon. A legfontosabb lépés mindig az első: vegyünk róla tudomást, hogy létezik!

Bántó üzenetek, lejárató posztok

Sok diákkal találkozok és beszélgetünk a gyerekeket érintő fontos kérdésekről. Minden alkalommal, mielőtt belevágunk a sűrűjébe, felteszem nekik a kérdést, hogy személyesen, aktívan részesei e az online világnak. A válaszokon meg sem döbbenek: a tanulók 99%-a rendelkezik valamilyen közösségi profillal, amit rendszeresen használ. A beszéletések során meglepően gyorsan eljutunk odáig, hogy kit és hogyan ért már sérelem a virtuális világban. Kiről mi és hogyan került fel fénykép, vélemény, komment formájában, amit utána hetekig kellett kifeküdjön. Megdöbbentő, ahogy belenevelkedünk mindenbe és az is, hogy senki nem tanít meg minket az etikus internethasználatra.

A virtuális közösségi élet veszélyes fegyver

online bántalmazás 1Te minden esetben tudod, hogy kivel csetelsz a neten? Mindent elhiszel a másik oldalról leírtak közül? Előfordult már olyan, hogy egy csalódott vagy írigy barát lejárató kampányba kezdett ellened? Törték már fel a fiókodat? Hoztak már létre álprofilt a nevedben? Szerepeltél már, másoknak viccesnek tűnő, ám neked kényelmetlen képeket, videókban? Olvastál már magadról álhíreket, rosszindulatú pletykákat, ártatlannak tűnő megjegyzéseket? Ezek a kérdések csak töredékeit rajzolják körül azoknak a problémáknak, amelyek várhatnak ránk az online világban. Felnőttként is nehezen kezeljük le az érzelmi következményeket, gyerekként azonban a szégyenérzet sokszor méginkább gúzsba köti kezünket.

Sokszor előfordul, hogy online is azokat zaklatják, akiket a privát, személyes közegben, iskolában

Tanítsuk meg gyerekeinket a virtuális világ szabályaira és figyeljünk oda, hogy be is tartsák azokat. Az írásbeli kommunikáció gyakran “személytelen”, amit az egyik fél fehérnek olvas, azt a másik feketének. Ki vagyunk téve egy robbanásszerűen terjedő hírfolyamnak, amit csak a jóindulat és a felnőtt, felelős közbelépés állíthat meg. A sérelmet nem a megtorlás teszi jóvá, hanem a helyes viselkedésbe való megfelelő integrálás. Oda kell figyelnünk arra, hogy mit váltunk ki környezetünkből, foglalkozni kell azzal is, hogy mivel és miért akarunk népszerűségre törni.

Az internetes zaklatás sajátosságai

 • akik az interneten zaklatnak, bátrak, mert azt gondolják az anonimitás miatt beazonosíthatatlanok (jó hír: ez nem igaz!)
 • mivel az internetes felület óriási, nehéz felügyelet alatt tartani, ezért a bántalmazók sokszor nagyon durva dolgokig is elmennek, mert azt viccesnek gondolják.
 • Minden, amit mi viccesnek gondolunk, az félreértésre adhat okot. Minden, amit egyszerűen fogalmazunk meg, a társas, személyes interakció nélkül bántó és nyersnek tűnehet.
 • Névtelenül eltűnnek a gátlások, korlátok.
 • Az internetes bántalmazás nagyon gyorsan terjed és sokkal nagyobb károkat tud okozni, mint a személyes formája.
 • Mivel közvetlenül nem kerül kapcsolatba a bántalmazó a bántalmazottal, ezért a lelkiismerete sem feltétlenül ébred fel magától, nincsen tudatában tettei következményeivel, nem is igazán ismeri el tettét.
 • Sokszor ki sem derül a bántalmazó kiléte, a bántalmazott viszont örökös sebeket és szorongásokat is elszenvedhet.
 • Nehéz fellépni ellene, mert az internetről NEM lehet törölni semmit. Ezt a diákoknak is elmondom. Hiába törlünk akár egy fotót is a közösségi profilból, az attól még az interneten marad. A megfelelő út tehát a megelőző gondolkodás! Ebben a felnőtteknek óriási szerepe van.
 • A zaklatás következményei: félelem, düh, iskolakerülés, pszichoszomatikus betegségek, depresszió, önértékelési gondok, magány és akár öngyilkossági gondolatok is. Hatással van a társas, pszichés, kapcsolatokra, a lelki egészségre, iskolai teljesítményre.

Ha nem vesszük észre időben, akkor a hosszútávú zaklatás következményei komoly negatívumoknak ad helyet. Ha odafigyelünk, kizárt, hogy későn vegyük észre a jeleket. Melyek lehetnek ezek:

 • szorongás
 • biztonságérzet érezhető hiánya
 • érzékenyésg és visszahúzódás.

A legtöbb zalkatott, csöndbe burkolózik

Szülőként érdemes figyelni az alábbi változásokra, mert ezek könnyen utalhatnak arra, hogy gyermekünk az online bántalmazás áldozatává vált:

 • megváltoznak az internetezési szokásai
 • csendes és visszahúzódó lett
 • sokszor ideges, ingerült, miután internetezett
 • kerüli a szokásos, kedvenc dolgait, tevékenységeit, amelyek korábban meghatározták az életét
 • romlik az iskolai teljesítménye, nehezen koncentrál

A megoldás minden esetben az odafigyelés és helyzet nyugodt, ám segítőkész és határozott kezelése. A gyereknek éreznie kell, hogy számíthat a szülőjére, megbízhat benne. A gyereknek tudnia kell, hogy meghallgatják, van rá idő és figyelem, amennyire csak szüksége van. Elsősorban azzal érdemes foglalkozni, hogy meghallgassuk, milyen érzelmeket vált ki gyerekünkből a virtuális világ. Csak úgy tudjuk őt megfelelően támogatni, ha megértjük, min megy keresztül.

Szerző: Kovács Eni

Vélemény, hozzászólás?

Top